NAVO-baas Stoltenberg: “Fraaie uiterlijk van Finse premier is niet onopgemerkt gebleven”

Foto: Gints Ivuskans / Nicolas Economou / Shutterstock.com

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg ziet mogelijkheden voor Finland om toe te treden tot de NAVO. “Het fraaie uiterlijk van de Finse premier Sanna Marin is niet onopgemerkt gebleven. Ik denk zeker dat er voor Finland kansen liggen”, aldus Stoltenberg.

Finland is al onderdeel van de Europese Unie, maar tot nu toe geen lid van de NAVO. Stoltenberg zou het verstanding vinden als de Finse premier Sanna Marin alsnog kiest voor het NAVO-lidmaatschap. “Finland grenst direct aan Rusland en loopt zo een veiligheidsrisico. Namens de NAVO kan ik haar belangrijke garanties bieden, mits daar iets tegenover staat”, aldus Stoltenberg.

Over de voorwaarden voor het NAVO-lidmaatschap valt volgens Stoltenberg te onderhandelen: “Ik denk dat premier Marin zeker beschikt over eigenschappen waarin de NAVO geïnteresseerd is. Het gaat natuurlijk niet alleen om uiterlijk, maar dat is wel iets wat we in onze afweging meenemen. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn.”

De procedure voor toetreding tot de NAVO neemt normaliter jaren in beslag, maar Stoltenberg is bereid om met Sanna Marin te praten over versnelde toetreding: “Wat mij betreft ontmoeten we elkaar in een informele omgeving, zoals een hotelkamer in Helsinki. Daar kan mevrouw Marin in alle rust laten zien hoe graag zij lid wil worden van de NAVO.”