Nationale Vogeltelling in strijd met privacywet

De gegevens die afgelopen weekend werden verzameld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling moeten worden vernietigd. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bepaald. De vogeltelling maakt inbreuk op de privacy van de tuinvogels.

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Ruim 75.000 deelnemers telden in het afgelopen weekend circa 1,2 miljoen vogels. Van de dieren werd de locatie, de soort en het aantal genoteerd. De gegevens worden bewaard in het digitale dossier van de Vogelbescherming Nederland, zonder dat de vogels hiervoor toestemming hebben gegeven. Dat mag niet.

“We praten hier over privacygevoelige informatie die niet zomaar mag worden opgeslagen”, legt privacydeskundige Adriaan Breed uit. “De Europese Commissie heeft duidelijke regelgeving op dit gebied. Het is betreurenswaardig dat de Vogelbescherming de regels aan zijn laars lapt.”

De Vogelbescherming kwam in opspraak nadat gegevens van de Nationale Vogeltelling openbaar op internet waren gezet. Hierdoor was voor iedereen in te zien hoeveel koolmezen er in de buurt wonen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is dat “nadrukkelijk niet de bedoeling”.