Mursi-stam wil toch onderhandelen met Trump

De Mursi willen zo snel mogelijk om tafel met de kersverse Amerikaanse president Donald Trump. Stamhoofd Nu’nufeh heeft Trump uitgenodigd voor een staatsbezoek. Op de agenda staan onder meer de bilaterale handelsbetrekkingen en vermindering van het aantal kernwapens.

mursi-nunufeh

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Miroslav

Nu’nufeh was eerder zeer kritisch over de aanstelling van Trump, maar zoekt nu toch toenadering. “De machtswisseling in Amerika zorgt voor een nieuw politiek speelveld, waarin kansen liggen op het gebied van economische samenwerking en de gezamenlijke bestrijding van terrorisme. Voor zowel de Verenigde Staten als voor de Mursi is het van groot belang zo snel mogelijk tot overeenkomsten te komen”, aldus het stamhoofd.

De Mursi hopen in een gesprek met Trump te komen tot een principeakkoord over wederzijdse handel. Het belangrijkste exportproduct van de Mursi, bananen, kan met gunstige tarieven worden geruild tegen Amerikaanse producten, zoals Boeings. Tot nu toe bestaan hierover nog geen afspraken.

Nu’nufeh heeft Trump uitgenodigd voor een bezoek aan het Debub Omo-reservaat. Het stamhoofd wil dan ook komen tot een gezamenlijk standpunt ten aanzien van aartsvijand Rusland.