Kolonisten van Catan bieden excuses aan voor koloniale verleden

Foto: Stokkete / Khrystsina L / Shutterstock.com

De Kolonisten van Catan hebben voor het eerst officieel excuses gemaakt voor de inname van het eiland. In de koloniale tijd werd de plaatselijke bevolking van Catan onvrijwillig onderworpen aan het gezag van de Kolonisten.

Hoewel Catan na de komst van de Kolonisten tot grote economische bloei kwam, ging dat ten koste van de oorspronkelijke bewoners. De lokale bevolking werd door de Kolonisten beroofd van hun bezittingen, zoals grondstoffen en landtegels.

“Langzamerhand wordt onze geschiedschrijving, het zicht op onze erfenis, meer compleet. Het is tijd om het grote onrecht van de koloniale tijd te metselen in de identiteit van ons eiland. Wij streven naar een rechtvaardige omgang met onze geschiedenis. Voor de koloniale uitbuiting van Catan en de bloedige expansiedrift van hen die daarbij betrokken waren, bieden wij onze oprechte excuses aan”, aldus de Kolonisten.

De oorspronkelijke bewoners van Catan spreken van een ‘historische wending’: “Deze stap van de Kolonisten wist de geschiedenis niet uit, maar opent wel de deur naar ruimhartige herstelbetalingen.”