Horeca komt overheid tegemoet met noodsteun: “We willen iets terugdoen”

Foto: Ingehogenbijl / Shutterstock.com

Horecaondernemers maken in totaal 12 miljard euro vrij voor noodsteun aan de overheid. De overheid kan vanaf 1 juni een aanvraag doen voor de zogenoemde TBC-regeling (Tegemoetkoming Begrotingstekort Coronacrisis).

De coronacrisis heeft de overheid hard geraakt. Voor het inrichten van test- en vaccinatiecentra en noodsteun aan bedrijven moesten tientallen miljarden worden uitgetrokken. Tegelijk kwam er minder belastinggeld binnen. Hierdoor is het begrotingstekort sterk opgelopen. Overheidsdiensten die door de crisis in de problemen zijn gekomen, kunnen een beroep doen op de horeca.

“De horeca draait momenteel weer als een tierelier. Dankzij het fraaie weer zitten de terrasjes overvol. Nu is het moment om iets terug te doen”, zegt voorzitter Ron Stampert van brancheorganisatie Horeca Bedrijven Nederland (HBN).

Het eerste deel van het steunpakket zal morgen al door de horecabedrijven worden betaald in de vorm van omzetbelasting. “Veel levensvatbare overheidssectoren zijn door hun buffers heen. Zonder steun van de horeca redden ze het niet”, zegt Stampert. “Er zouden duizenden banen verdwijnen als de overheid nu omvalt.”