Hoekstra aangekomen in Peking: “Chinezen weer even laten weten wie de baas is”

Hoekstra aangekomen in Peking: “Chinezen weer even laten weten wie de baas is”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Na een vliegreis van ruim achttien uur is minister Wopke Hoekstra aangekomen in de Chinese hoofdstad Peking. Met het bezoek wil hij naar eigen zeggen ‘de Chinezen weer even laten weten wie de baas is’.

In de afgelopen jaren is de relatie tussen Nederland en China complexer geworden, onder meer door de enorme economische expansie van het Aziatische land. “Het is een eigenwijs volkje hoor. Dus af en toe moet ik daar naartoe om ze weer even op hun plek te zetten. Ik sta daar dan als grote, Westerse politicus van bijna twee meter. Reken maar dat dat indruk maakt”, aldus Hoekstra.

In Peking heeft Hoekstra onder meer een gesprek met de Chinese minister Qin Gang. Wat gaat hij hem vertellen? “Eigenlijk hoef ik niet eens veel te zeggen”, lacht Hoekstra. “Een strenge blik is al voldoende, denk ik. Kijk, van mij mogen de Chinezen best een beetje bedrijvigheid ontwikkelen. Daar heeft Nederland heus geen bezwaar tegen. Maar wat we absoluut niet willen, is dat China een grotere wereldmacht wordt dan Nederland.”

 
Deel dit artikel: