Herder Klaas ‘kapot van verdriet’ na verlies van schaap Gemma

Foto: El Choclo / Shutterstock.com

De wolf die al meerdere schapen heeft gedood in Brabant houdt de gemoederen flink bezig. Klaas Wunschop verloor zijn schaap Gemma (2). “Het gevoel dat ik haar niet heb kunnen beschermen, dat is onbeschrijflijk”, aldus de herder.

In het afgelopen weekend werden bij diverse schapenhouders dieren doodgebeten. Vrijwel zeker gaat het om het werk van een wolf. Klaas Wunschop trof zijn schaap Gemma zondagochtend levenloos aan.

“Gemma was geliefd in de kudde”, vertelt Klaas. “Altijd vrolijk, nooit chagrijnig. ’s Morgens stond ze meestal als eerste buiten. Dat was Gemma ten voeten uit.”

En Gemma had humor. Klaas herinnert zich een anekdote van twee maanden geleden: “Ik zat ’s avonds televisie te kijken, maar voortdurend veranderde het volume van mijn televisie. Eerst heel zachtjes, dan weer snoeihard. Bleek dat Gemma de afstandsbediening had gejat en met mijn tv stond te rotzooien. De hele kudde stond keihard te lachen natuurlijk. Gemma was altijd wel in voor een geintje. Zo was ze.”

Nu Gemma er niet meer is, blijft er een grote leegte achter in de kudde. “De kudde heeft mij goed opgevangen, maar voor iedereen is dit natuurlijk een enorme klap. Ja, we hebben flink gehuild, dat mag u best weten. Gemma komt niet meer terug. Als herder bekruipt mij dan het gevoel dat ik heb gefaald. Je probeert iedereen toch veilig af te leveren bij de slager. Dat is niet gelukt, helaas.”