Effect van klimaatmars nu al meetbaar

Foto: Lisa F. Young / Yarr65 / Shutterstock.com / Goescat Wei / Iconfinder / Nieuwspaal

De klimaatmars in Amsterdam was een succes. Duizenden mensen gingen zaterdag de straat op voor een beter klimaat. Amper een paar minuten na de start van de mars waren de effecten al meetbaar.

De mars werd georganiseerd door Greenpeace en Extinction Rebellion. Zo’n 40.000 deelnemers liepen van de Dam naar het Westerpark. Volgens weerbureau MeteoScience maakte de temperatuur al na enkele minuten een flinke duikeling.

“De temperatuur lag tijdens de start van de klimaatmars rond de 9 graden. Dat is veel lager dan in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Op de weerkaarten zien we zelfs enkele natte sneeuwbuien richting het noorden van het land schuiven”, zegt weerman Thomas Indra. “Het klimaat is echt geschrokken van de demonstratie.”

MeteoScience roept de deelnemers van de mars op om vooral door te lopen: “We moeten niet denken dat we met één klimaatmars klaar zijn”, aldus Indra. “We zien dat het werkt, maar om de klimaatverandering definitief te laten stoppen zullen we nog vele kilometers moeten lopen.”