Economen: “Privatisering horeca is mislukt”

Foto: Daisy Daisy / Shutterstock.com

Het gaat niet goed met de horeca in ons land. Veel cafés en restaurants kunnen amper het hoofd boven water houden, of zijn al failliet. Volgens economen is de privatisering van de horeca uitgelopen op een mislukking.

“Sinds enige tijd zijn vrijwel alle horecabedrijven in handen van particuliere ondernemers. Dat ging lang goed, maar de laatste tijd raken steeds meer horecabedrijven in de problemen”, legt econoom Frans van Deuteren uit. “Horecabedrijven waar helemaal niemand meer komt, kroegen die volledig afhankelijk zijn geworden van staatssteun, je hoort echt schrijnende verhalen. Ondernemers maken er een puinhoop van. Dan moet je als overheid ingrijpen.”

“Begin deze eeuw werden veel sectoren geprivatiseerd”, vervolgt de econoom. “De gezondheidszorg, energiebedrijven en dus ook de horeca. Alles moest in particuliere handen. Het doel was om de marktwerking te stimuleren. Maar nu zien we dat de privatisering niet in álle sectoren werkt.”

Volgens Van Deuteren is er maar één oplossing denkbaar: “Je kunt niet blijven doormodderen. Cafés en restaurants moeten weer staatsbedrijven worden. De overheid weet dat ook hoor. Veel horecabedrijven hebben inmiddels als zo veel staatssteun gehad dat ze feitelijk al staatsbedrijven zijn. Wat mij betreft staat er straks weer gewoon een ambtenaar achter de tap.”