Dierentuinen al weken zonder billenzalf

Foto: Andrea Catenaro / Shutterstock.com

De bavianen in de Nederlandse dierentuinen hebben het zwaar. De voorraad billenzalf is al weken op. Door leveringsproblemen bij de fabrikant lukt het niet om de voorraad aan te vullen.

“Bavianen kunnen niet zonder billenzalf”, legt bioloog Alphons Droog uit. “Zonder zalf krijgen ze last van een droge, schilferige huid. De billen van een volwassen mannetje moeten minstens drie keer per dag ingesmeerd worden.”

De meeste dierentuinen halen hun zalf uit Duitsland. Daar bevindt zich de enige producent die gespecialiseerd is in billenzalf voor bavianen. Maar door de coronacrisis kampt het bedrijf nu zelf met lege schappen. Daardoor kunnen de dierentuinen niet bevoorraad worden.

In de Amsterdamse dierentuin Artis krabt een mannetjesbaviaan voortdurend aan zijn achterste. “Het jeukt verschrikkelijk. Zijn bips is helemaal rood van het krabben. Echt heel zielig”, zegt Droog. Hij doet een beroep op mensen die thuis nog een beetje billenzalf hebben: “Breng het naar de dierentuin. U doet de bavianen er een groot plezier mee.”