HILARISCH: Deze vrouw heet “Sigrid”

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

“Veel mensen beginnen meteen te lachen als ik me voorstel. Dan denken ze dat ik ze in de maling neem. Maar dat neem ik ze niet kwalijk hoor. Het is natuurlijk ook een opmerkelijke naam, zeker in Nederland.” Deze Rijswijkse vrouw kreeg van haar ouders een wel héél bijzondere naam: Sigrid.

“Geen idee hoe mijn ouders op het idee kwamen. Soms denk ik weleens dat ze gewoon een flauwe grap wilden uithalen”, vertelt Sigrid over haar opmerkelijke naam. “Hier in Nederland klinkt Sigrid natuurlijk best raar, maar wist je dat mijn naam in Noorwegen heel normaal is? Daar kijken mensen nauwelijks op als je zegt dat je Sigrid heet.”

“Vroeger ben ik er wel mee gepest hoor. Uit schaamte stelde ik me soms voor als ‘Vrouwtje Kaag’. Ik durfde mijn voornaam niet te zeggen. Nu heb ik mijn naam gewoon geaccepteerd. Ik heet nou eenmaal Sigrid. Het is niet anders.”

Af en toe heeft Sigrid nog wel last van haar naam. “Niet iedereen kan mijn naam uitspreken. Dan zeggen ze ‘siegried’, terwijl je mijn naam moet uitspreken als ‘siegrid’. Een kleine, maar toch belangrijke nuance”, aldus de sympathieke Zuid-Hollandse.

“Nee, het is heus niet altijd makkelijk”, zucht ze. “Soms denk ik weleens: had ik maar een normale naam. Anis al-Qaq of zo.”