D66-stemmer doucht elke dag 2 uur voor het milieu

De meeste Nederlanders houden het na een half uurtje douchen al voor gezien. Maar dat geldt niet voor D66-stemmer Jelmer Vrieshoeve (38). Hij staat elke dag minstens twee uur onder de douche. Niet voor zichzelf, maar voor het milieu.

Foto: Imagedb.com / Shutterstock.com

Uit onderzoek blijkt dat vooral welgestelde Nederlanders maar weinig doen voor het milieu. Ze vliegen vaak, eten veel vlees en staan veel te kort onder de douche. “Onbegrijpelijk”, vindt Jelmer. “Iedereen heeft thuis een douche. Je kunt toch wel een paar uurtjes per dag missen?”

Nederland heeft een enorm overschot aan water. Door de opwarming van de aarde, het smelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel wordt water een steeds groter probleem. “Wist je dat een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?”, vraagt Jelmer bezorgd. “Al dat water moet ergens naar toe. Dan denk ik: liever in het doucheputje. We hebben straks allemaal natte voeten als we nu niet massaal gaan douchen.”

Hoeveel water hij al heeft weggespoeld, weet Jelmer niet: “Het moeten miljoenen liters zijn. Nog lang niet genoeg natuurlijk, maar ik doe wat ik kan.”