België stuurt 5.000 liter bluswater naar bosbranden in Griekenland

Foto: BrittanyNY / Andrey Popov / Shutterstock.com

Overal ter wereld komen hulpacties op gang tegen de enorme natuurbranden in Zuid-Europa. In België is ruim 5.000 liter bluswater ingezameld ter bestrijding van de bosbranden in Griekenland. Het water wordt vandaag nog met vrachtwagens naar Griekenland vervoerd.

Het initiatief komt van de 41-jarige Atti Verhaeck uit Maldegem. “Toen ik die enorme branden op televisie zag, dacht ik: ik moet iets doen. Direct heb ik een inzamelingsactie georganiseerd”, zegt hij.

Samen met vier vrienden ging Verhaeck langs de deuren om bluswater in te zamelen. “De reacties waren werkelijk hartverwarmend”, glundert hij. “Sommige mensen gaven een liter, maar er waren ook bedrijven die een heel kratje mineraalwater doneerden. Alles bij elkaar hebben we meer dan vijfduizend liter.”

Het ingezamelde water gaat eerst met vrachtwagens naar de haven van Antwerpen en dan per schip naar de brandhaarden in Griekenland. “We verwachten dat het bluswater over zes weken in Griekenland is”, zegt Verhaeck. “Daarmee kan een flink deel van het land geblust worden.”