Awá-indianen starten de economie langzaam weer op

Foto: Filipe Frazao / Shutterstock.com

Ook de Awá-indianen zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Door het virus kwam de economie in het Braziliaanse Amazonegebied vrijwel volledig stil te liggen. Na acht weken lockdown willen de indianen de economie langzaam weer op gang brengen.

De zestig Awá-indianen wonen midden in het regenwoud van Brazilië en leven vooral van de internationale handel. De indianen zijn een belangrijke leverancier van staalconstructies aan Europa. Alleen al in Nederland is 73 procent van de bedrijfspanden gebouwd met staal van de Awá-indianen. Daarnaast is de stam een belangrijke speler op het gebied van raketmotoren en kunstnieren. Vrijwel alle Europese nierpatiënten zijn voor hun dialyse afhankelijk van apparatuur die door de Awá-indianen is ontwikkeld.

Door het coronavirus is de Awá-economie in een diepe crisis beland. Veel indianen werken nu in hun hutjes, of helemaal niet. Stamhoofd Gónzo Onwuka wil het bedrijfsleven in het Amazonegebied zodra het kan weer opstarten.

“In de komende weken bekijken we of de coronamaatregelen geleidelijk kunnen worden afgebouwd. Uiteraard gebeurt dat in nauw overleg met onze medicijnman”, aldus het stamhoofd. “Intussen houden we de verspreiding van het coronavirus nauwlettend in de gaten. Dat doen wij met behulp van een speciale app, die bijhoudt met wie onze stamleden contact hebben gehad. Elk stamlid heeft de app op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. En wie zeikt over de privacy krijgt een speer in z’n sodemieter. Daar zijn we nog tamelijk traditioneel in.”