14 ℃

Amsterdam gaat 35 sinkholes geschikt maken voor permanente bewoning

Amsterdam gaat 35 sinkholes geschikt maken voor permanente bewoning
Foto: Bespaliy / Shutterstock.com / Nieuwspaal

AMSTERDAM - De oplossing voor het woningtekort ligt misschien niet op straatniveau, maar eronder. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Halsema bij de perspresentatie van het plan Woongrond.

Om een deel van het woningtekort weg te werken, gaat de gemeente 35 reeds bestaande sinkholes geschikt maken voor permanente bewoning. “Het gaat om sinkholes die in de afgelopen tijd zijn ontstaan en waar tot nu toe niets mee is gebeurd. Sommige sinkholes zijn bijna twee meter diep. Gezien het tekort aan woningen in onze gemeente is het zonde om die ruimte onbenut te laten”, aldus de burgemeester.

Om de sinkholes bewoonbaar te maken, zullen de gaten worden uitgediept en verstevigd met beton. Halsema: “Niet alleen creëren we op deze manier nieuwe woonruimte, we besparen ook de kosten die we hadden moeten maken als we de sinkholes zouden herstellen. Het is echt een win-win-situatie.”

Natuur

De sinkholes staan volgens de burgemeester garant voor een unieke woonbeleving: “Veel dieren wonen ook op deze manier. Je woont dus midden in de stad, maar toch heel dichtbij de natuur.”

Door de relatief lage huren zijn de sinkholes juist bedoeld voor jonge gezinnen. Afhankelijk van de grootte ligt de huurprijs van een sinkhole tussen 800 en 1.200 euro.

 
Deel dit artikel: