14 ℃

Toch weer aardbeving in Groningen, inwoners willen dat gaswinning snel wordt hervat

Toch weer aardbeving in Groningen, inwoners willen dat gaswinning snel wordt hervat
Foto: Sander van der Werf / Shutterstock.com

KOMMERZIJL - Nu er in de provincie Groningen opnieuw een aardbeving heeft plaatsgevonden, wordt de roep om hervatting van de gaswinning steeds luider.

Het Groningse dorp Kommerzijl werd dinsdagnacht getroffen door een aardbeving met een kracht van 2,2. Een dag eerder werd ook Usquert al getroffen door een beving. De bevingen vonden plaats amper twee weken na het stoppen van de gaswinning in het gebied. Volgens geoloog Theo Stieringa is dat geen toeval.

“De inwoners van Groningen eisten dat de gaskraan zou worden dichtgedraaid en daar merken ze nu de gevolgen van”, aldus Stieringa. “De gaswinning is gestopt, terwijl de klus nog lang niet klaar was. Er zit nog volop gas in de Groningse bodem en dat is zeer explosief. Dat moet eruit, anders blijf je dit soort bevingen houden.”

Een aantal inwoners van Groningen wil dat de gaswinning onmiddellijk wordt hervat en is inmiddels een petitie gestart. De inwoners stellen NAM aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door het stoppen van de gaswinning.

 
Deel dit artikel: