Willem rookte z’n hele leven maar ging toch dood

Vanuit het hele land is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Willem Dofferman. Ondanks dat hij zijn hele leven rookte, werd Willem slechts 67.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – GaryPhoto

Willem Dofferman werd in de loop der jaren een bekend gezicht in Rotterdam. Bij de uitvaartdienst halen vrienden en familie herinneringen op. “Telkens als het mooi weer was, zat Willem op het bankje tegenover station Blaak. Hij noemde het ‘mijn bankje’. Altijd met een peuk in z’n mond. Dat was Willem”, mijmert zijn boezemvriend Sjaak.

Willem rookte als een ketter, maar kampte desondanks met longproblemen. “Toen hij merkte dat het slechter ging, rookte hij voor z’n leven. Op het laatst pafte hij twee pakjes per dag. Maar het mocht helaas niet meer baten.”

Ook voor zijn jongere broer Henk kwam Willem’s plotselinge dood als een mokerslag. “Hij rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Meer roken kón gewoon niet. En toch werd hij maar 67”, zucht Henk. “Ik ken mensen die veel minder roken. En die halen met gemak de tachtig. Ja, dat is best oneerlijk.”