Thuiszorg eist meer geld voor Defensie

Medewerkers in de zorg eisen dat het kabinet meer geld uittrekt voor defensie. “Wij zetten bejaarden soms wel twee keer per week onder de douche, terwijl ons leger het moet doen met verouderde wapensystemen. Dat kan niet”, aldus een thuiszorgmedewerkster.

Foto: Alexander Raths / Shutterstock.com

Het defensiebudget ligt momenteel lager dan wat binnen de NAVO is afgesproken, terwijl er nog steeds geld naar de ouderenzorg gaat. Volgens de zorgverleners is dat niet uit te leggen.

Thuiszorgmedewerkster Anja Miltvuur is bezorgd: “Defensie krijgt geen budget voor – bijvoorbeeld – een militaire missie in Zuid-Soedan, maar er gaan wel tientallen miljoenen naar de zorg. En de wachtlijsten worden intussen alleen maar korter”, zegt ze geïrriteerd.

“Eén van mijn patiënten is een 89-jarige mevrouw. Elke ochtend moet ik haar helpen met haar steunkousen. Dan denk ik: ja, allemaal leuk en aardig, maar intussen heeft ons leger nauwelijks geld voor munitie. Dat voelt niet goed.”

De thuiszorgmedewerkers adviseren het kabinet om op korte termijn geld te reserveren voor de aanschaf van drie nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen.