Poetin wacht gespannen op uitkomst Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Harold Escalona / Shutterstock.com

De Russische militairen in Oekraïne komen al enkele dagen nauwelijks vooruit. President Poetin lijkt te willen wachten op de uitkomst van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, voor hij besluit hoe het verder moet met de oorlog.

Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag begrijpt de afwachtende houding van Poetin. “Hij wil weten welke tegenstand hij de komende jaren kan verwachten vanuit de Nederlandse gemeenteraden”, legt Omslag uit. “Kijk bijvoorbeeld naar een gemeente als Amsterdam. Daar is GroenLinks nu met 10 zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Daar hoeft hij dus weinig van te vrezen. Maar wat als de VVD straks de macht grijpt? Van het Amsterdamse raadslid Stijn Nijssen wordt gezegd dat hij wel zin heeft in een oorlog met de Russen.”

Vooral de uitslag van de verkiezingen in de gemeente Maashorst is voor Poetin van belang. Omslag: “Binnen die gemeente ligt de vliegbasis Volkel. Het is een publiek geheim dat daar kernwapens liggen. Poetin weet donders goed wat er gebeurt als Bas Keijzer van de partij Maashorst Vooruit daar aan de macht komt.”