Milieudeskundigen waarschuwen Poetin: “Kernoorlog waarschijnlijk nadelig voor het klimaat”

Foto: NDAB Creativity / Romolo Tavani / Shutterstock.com

Het klimaat is niet gebaat bij een eventuele kernoorlog. Die zegt een groep wetenschappers onder leiding van de Nederlandse klimaatdeskundige Iep Klepper.

De Russische president Poetin dreigde vorige week in bedekte termen met het inzetten van kernwapens als het Westen zich bemoeit met de oorlog in Oekraïne. Wetenschappers hebben de gevolgen van een kernoorlog voor het klimaat inmiddels bestudeerd. Uit de studie blijkt dat een kernoorlog ‘met grote waarschijnlijkheid’ extra schade oplevert aan het klimaat.

“Wanneer ergens een atoombom ontploft, kan de temperatuur op die plaats zeer snel oplopen. Dat is op zich nog niet zo erg, maar het wordt problematisch als er meer kernbommen kort na elkaar ontploffen, hetgeen bij een kernoorlog al gauw het geval is. Dán heb je wel een probleem”, aldus Klepper.

De wetenschapper adviseert Poetin om nog eens goed over het gebruik van kernwapens na te denken: “Een eventuele kernoorlog zou de opwarming van de aarde kunnen bespoedigen. In die zin zou je kunnen stellen dat een kernoorlog het klimaat niet positief, maar juist negatief beïnvloedt.”