Hoekstra in Oekraïne: “Belangrijk dat buitenlandse politici hier nu niet in de weg gaan lopen”

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com / Ministerie BZ / Wiki Commons CC BY-SA20

Tijdens zijn bezoek aan Oekraïne heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken er nogmaals op gewezen om de Oekraïners niet te hinderen met onnodige bezoekjes. 

Hoekstra kwam dinsdag aan in de Oekraïense hoofdstad Kiev en bekeek daar de schade die de Russen hebben aangericht. “Het is hier een enorme puinhoop. Er moet verschrikkelijk veel worden gedaan om deze stad weer bewoonbaar te maken. Gebouwen moeten worden hersteld, mijnen moeten worden opgeruimd. Het is belangrijk dat politici uit het buitenland daarbij niet in de weg gaan lopen”, aldus Hoekstra.

Hoekstra stoort zich aan buitenlandse ministers die in Kiev rondlopen terwijl ze er eigenlijk niets te zoeken hebben: “Zojuist zag ik hier bijvoorbeeld de Duitse minister Baerbock rondlopen. Dan denk ik: wat dóet zij hier? Ze snapt toch zelf ook wel dat de Oekraïners nu geen tijd voor haar hebben? Het laatste waar ze hier op zitten te wachten zijn politieke ramptoeristen zoals zij.”

Begeleid door veiligheidstroepen maakte Hoekstra een wandeling door het kapotgeschoten centrum van Kiev. Ook sprak hij met een legergeneraal en de burgemeester van de stad. “Deze mensen hebben belangrijk werk te doen en geen tijd voor visite”, aldus Hoekstra. “Ze hebben iedereen duidelijk gevraagd om niet naar Kiev te komen als dat niet strikt noodzakelijk is. En tóch sta ik hier. Dan vraag ik me af: waarom?”