“Vind ik een onderbroekje, dan ruik ik er even aan”

“De gekste dingen kom je tegen. Tampons, privéfoto’s, zelfs teennagels. Mensen gooien dat allemaal zomaar weg”, zegt vuilnisman Willem Bonssen. Hij snuffelt graag tussen het afval dat hij ophaalt.

Foto: Shutterstock.com

“Het is heerlijk werk, juist omdat je zo’n intiem kijkje krijgt in iemands leven. Ik was altijd al nieuwsgierig. Daarom ben ik dit gaan doen”, lacht Willem. “Voordat ik de container leegmaak, kijk ik er altijd even in. Je afval zegt veel over je. Toon mij uw afval en ik zeg u wie u bent, zeg ik weleens.”

Willem rommelt in een container en haalt er een blauwe trui uit. “Mensen gooien ontzettend veel kleding weg. Soms vind ik kleren die ik zelf nog kan dragen. En vind ik een damesonderbroekje, dan ruik ik er altijd even aan. Heerlijk vind ik dat.”

Na al die jaren als vuilnisman zit Willem vol met grappige anekdotes: “Twee straten verderop woont een vouw die de pil slikte. Anticonceptie, weet je wel? De lege strips gooide ze gewoon in de container. Het viel me op dat ik al een tijdje geen pilverpakkingen meer tussen haar afval zag, maar ik vond wel een zwangerschapstest. En wat denk je?”