Zonsverduistering VS nog niet opgeëist

Nog altijd is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de zonsverduistering in de Verenigde Staten. Maar liefst 14 Amerikaanse staten werden aan het begin van maandagavond getroffen door een totale zonsverduistering.

Foto: Igor Zh. / Shutterstock.com

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden enkele dagen geleden al voor een op handen zijnde zonsverduistering. Dankzij die waarschuwing kon de bevolking op tijd maatregelen nemen. Sommige Amerikanen schaften eclipsbrillen aan of zorgden voor extra verlichting. Desondanks kon niet worden voorkomen dat een deel van de Verenigde Staten in het donker zat.

De totale zonsverduistering is mogelijk een nieuwe provocatie van Noord-Korea. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zei eerder maatregelen te overwegen als reactie op de gezamenlijke oefening van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen. Of Noord-Korea inderdaad achter de zonsverduistering zit is onzeker, maar Pyongyang heeft die mogelijkheid nog niet ontkend.

China heeft beide landen opgeroepen tot kalmte. Volgens de Chinese president Xi Jinping zou de zonsverduistering veroorzaakt kunnen zijn door een natuurverschijnsel, al noemen deskundigen dat scenario hoogst onwaarschijnlijk.

President Trump overweegt een vergeldingsactie. Hij dreigde met “fire and fury” die de wereld nog nooit gezien heeft als de zon niet snel weer tevoorschijn komt.