VS en Iran nog niet eens over datum Derde Wereldoorlog

Foto: Frederic Legrand / COMEO / Shutterstock.com

Na de uitschakeling van een hoge Iraanse generaal bij een Amerikaanse luchtaanval is nog onduidelijk wanneer de kwestie wordt opgeschaald naar de Derde Wereldoorlog. President Trump en de Iraanse ayatollah Khamenei zouden nog geen overeenstemming hebben bereikt over de datum waarop de Derde Wereldoorlog uitbreekt.

De Verenigde Staten doodden donderdag de Iraanse militair generaal Qassem Soleimani. President Trump gaf daarmee aan wel zin te hebben in de Derde Wereldoorlog. Iran slaat de uitnodiging niet af, maar over de planning zijn beide landen het nog niet eens.

Zowel de Verenigde Staten als Iran hebben kernwapens die in principe klaar zijn om te worden afgevuurd. Wat de Iraanse leider Khamenei betreft zou dat komend weekend al kunnen gebeuren, maar Trump heeft gevraagd om enkele dagen uitstel. Een wederzijdse aanval met nucleaire raketten komt voor veel bondgenoten op zondag niet goed uit. Wel hoopt Trump dat de totale, allesvernietigende kernoorlog nog vóór november 2020 kan worden afgerond. Dan beginnen namelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen.