Paus: “Vader is belangrijkste persoon in het gezin”

De vader is de belangrijkste persoon binnen het gezin. Dat zei paus Franciscus in de aanloop naar Vaderdag, tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek.  Vaders verdienen op Vaderdag een duur cadeau, vindt de paus.

“De wereld werd geschapen door God en Hij gaf mannen daarin een leidende rol. Die geldt ook binnen het gezin”, aldus de paus. De kerkvorst citeerde een bijbelvers uit Korintiërs, waarin staat dat “elke man ondergeschikt is aan Christus en een vrouw is ondergeschikt aan haar man.”

Paus Franciscus had geen goed woord over voor alleenstaande moeders. “Christus koestert geen enkele barmhartigheid voor hen die in goddeloze emancipatie hun kind opvoeden, zonder een leidende en corrigerende man”, zei hij.

Volgens de paus is Vaderdag het uitgelezen moment om de liefdevolle dominantie van vaders te omarmen. “Het kind moet leren het vaderlijk gezag te erkennen met onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en een duur cadeau”. Tenslotte richtte de paus zich tot de moeders in gezinnen, met een Latijnse passage uit het bijbelboek Spreuken: “Gloria fellatio prolongentur”.