Politiek overweegt verplicht woningdelen

Woont u in een sociale huurwoning? Dan is de kans groot dat u die straks moet delen. Op die manier kan het huisvestingsprobleem voor immigranten worden opgelost.

Foto: Rommel Canlas / Alex Roz / Shutterstock.com

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal immigranten dat naar Nederland komt nooit zo hoog is geweest. Er zijn te weinig woningen om die mensen te huisvesten. Toch wordt nu ruim de helft van de sociale huurwoningen bewoond door slechts één of twee personen. Verplicht woningdelen zou het probleem kunnen oplossen.

Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers (CRA) noemt het een prima plan. “De beste manier van integreren is omgaan met Nederlanders. Wat is mooier dan in huiselijke kring iemand opvangen? En natuurlijk los je hiermee ook veel eenzaamheid op”, aldus Akel.

Het CRA plaatst wel een kanttekening: “Maak het niet te vrijblijvend. De meeste mensen zullen er geen probleem mee hebben als een immigrant bij hen intrekt, maar er zijn altijd huurders die tegenwerken. Wellicht kan de politie of de ME dan bijspringen.”