Oplichter Hein Blommeveldt (64) stopt ermee

“Ik had graag willen doorgaan tot mijn pensioen, maar helaas zit dat er niet in”, zegt oplichter Hein Blommeveldt. Na een carrière van bijna 50 jaar houdt Blommeveldt de oplichterij voor gezien.

Foto: Usoltsev Kirill / Shutterstock.com

“Ik leerde het vak van mijn vader. Ik was amper 15 jaar toen ik in de oplichterij begon”, zegt de nu 64-jarige Blommeveldt. “Alles ging toen nog met de hand. We hebben gouden tijden beleefd hoor. Vroeger had je als oplichter nog aanzien. Het was een gerespecteerd beroep. Maar ja, de tijden zijn veranderd. Nu gaat alles via Marktplaats.”

Blommeveldt vreest dat zijn beroep uiteindelijk zal uitsterven: “De jeugd van tegenwoordig denkt veel te gemakkelijk over de oplichterij. Ze studeren af als makelaar of accountant en denken dat ze meteen ook oplichter zijn. Maar zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. Het moet ook in je genen zitten. Goed oplichten is een vak, dat kan niet iedereen.”

De lopende zaken maakt hij nog af, daarna sluit Blommeveldt de deuren van zijn oplichterspraktijk op het industrieterrein in Meppel. “Ja, natuurlijk is dat heel jammer”, zucht hij. “Ik had gehoopt dat mijn zoon de zaak zou overnemen. Maar helaas, hij is te lui om te werken. Leeft van een uitkering. Eerlijk gezegd schaam ik me voor hem.”