Ook zwartwerker Erik werd door de Belastingdienst kapotgemaakt

Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Na de affaire over de kinderopvangtoeslag duiken steeds meer verhalen op van mensen die door de Belastingdienst kapotgemaakt zijn. De Belastingdienst blijkt ook zwartwerkers lastig te vallen. Klusjesman Erik van Rijmsdonk (49) werd jarenlang door de Belastingdienst achterna gezeten.

“In 2014 ben ik voor mezelf begonnen. De zaken gingen goed, ik haalde veel klussen binnen. Meer dan de helft van mijn inkomsten gaf ik steeds netjes op aan de Belastingdienst”, vertelt Erik.

Maandenlang hoorde Erik niets van de Belastingdienst, tot hij in maart 2015 een brief kreeg: “Ik moest nog inkomstenbelasting betalen over twee ton winst. Dat kan helemaal niet, want ik had dat nooit opgegeven aan de Belastingdienst. Ook zou ik nog btw moeten afdragen, terwijl ik mijn klanten helemaal nooit btw in rekening breng. Hun verhaal rammelde aan alle kanten.”

Een paar maanden later meldde de Belastingdienst zich opnieuw bij Erik. “Ze wilden motorrijtuigenbelasting van me hebben. Ook dat klopte niet, want mijn bus bestaat officieel niet eens. Bovendien gebruik ik hem alleen zakelijk. De Belastingdienst stapelde fout op fout.”

Nog steeds ontvangt Erik brieven, aanmaningen en dwangbevelen van de Belastingdienst, maar wat hem betreft is het klaar: “Een half jaar geleden heb ik gebeld met de BelastingTelefoon. Toen heb ik duidelijk gezegd dat ik nooit meer iets met de Belastingdienst te maken wil hebben.”