Diëtiste: “Laatste Avondmaal was eigenlijk junkfood”

Jezus genoot op de avond voor zijn kruisiging van een bord vol junkfood. Dat zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange na een uitgebreide studie van het Laatste Avondmaal.

Foto: Publiek Domein

De Lange onderzocht welke gerechten Jezus serveerde bij de laatste maaltijd met zijn discipelen. “Gelet op de gezondheid van de tafelgasten zou ik niet willen spreken van een verantwoorde maaltijd”, aldus de diëtiste. “Jezus serveerde brood en wijn, allebei dikmakers. Verder wordt in de Bijbel met geen woord gerept over groente. Het is vrijwel zeker dat Jezus en de apostelen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente niet binnenkregen.”

Vooral de genuttigde hoeveelheid Lichaam van Christus is zorgwekkend, stelt De Lange: “Op schilderijen van het Laatste Avondmaal zijn grote hompen Lichaam van Christus te zien. Zoveel vlees is niet goed voor de gezondheid. Als Jezus langer had geleefd, had hij vroeg of laat zeker darmkanker ontwikkeld. Onbegrijpelijk dat die man nog zoveel volgelingen heeft.”