Johnson onderzoekt haalbaarheid eenmanskabinet

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De Britse premier Boris Johnson onderzoekt of zijn land kan worden geregeerd door een eenmanskabinet. Dat zei Johnson na het aftreden van zijn ministers van Financiën en Volksgezondheid.

De Britse premier raakte in opspraak, onder meer omdat hij verboden feestjes gaf in coronatijd. De ministers Rishi Sunak en Sajid Javid stapten op, omdat ze na alle schandalen van de afgelopen tijd geen vertrouwen meer hebben in Boris Johnson. “Daar ben ik het volledig mee eens. Ook wat mij betreft is de maat nu vol”, zei Johnson.

“Iedereen zal het met mij eens zijn dat het zo niet langer kan. We moeten ons afvragen of ons land überhaupt nog wel ministers nodig heeft”, sprak Johnson. “Laten we niet vergeten dat ik inmiddels ruime regeerervaring heb en veel zaken alleen af kan. Een eenmanskabinet is zonder twijfel efficiënter en vooral slagvaardiger dan een heel kabinet met afzonderlijke ministers.”

Johnson zei wel te hopen dat zijn kabinet niet met ruzie uit elkaar gaat: “U kunt erop rekenen dat ik mijn ministers oprecht alle succes toewens in hun toekomstige carrière.”