Eerste voedselhulp vanuit Ethiopië onderweg naar Engeland

Foto: Ikhwan Ameer / Shutterstock.com

Een konvooi met dertigduizend kilo rijst is vanuit Ethiopië vertrokken naar Engeland. De Ethiopiërs hopen hiermee te kunnen bijdragen aan de strijd tegen de hongersnood in het Verenigd Koninkrijk.

Door het coronavirus is het Verenigd Koninkrijk nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. In de supermarkten zijn grote tekorten ontstaan. Essentiële levensmiddelen, zoals rijst en eieren, zijn alleen op rantsoen verkrijgbaar. In verschillende Afrikaanse landen worden voedseltransporten georganiseerd om de hongerende Britse bevolking te redden.

“Wij zijn heel erg geschrokken van de beelden uit Engeland. Je hart breekt, als je al die witte kindjes met opgezwollen scheurbuikjes en vliegjes om hun mond ziet. Hongersnood is verschrikkelijk. Bij ons in de Derde Wereld is de voedselvoorziening gewoon veel beter geregeld. Wij hebben genoeg, dus we kunnen best wat missen om onze blanke medemens te helpen”, zegt het Ethiopische stamhoofd Ptisi Mbubeke.

Band Aid

Ook op andere manieren proberen de Ethiopiërs hulp te bieden aan de noodlijdende Britse bevolking. Verschillende Ethiopische popsterren hebben zich verenigd in de supergroep Band Aid.

Foto: Kwame Amo / PinkBlue / Shutterstock.com

De Ethiopische artiesten hebben samen een kerstlied opgenomen. De opbrengst wordt gebruikt voor noodhulp aan de Britse bevolking. De titel van het lied is ‘Yegena be‘ali mehonuni yawik’alu?‘, wat zich in het Engels laat vertalen als ‘Do they know it’s Christmas?’.