Contant betalen boven 3000 euro verboden

Na een grote aankoop even een paar duizend euro op tafel leggen? Nu is dat nog de normaalste zaak van de wereld, maar straks is het verboden. Het kabinet wil contante betalingen boven de 3000 euro verbieden.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Een zakje snats voor het weekend, een kind uit Thailand of een vrachtje “bananen” uit Colombia, straks moet het allemaal worden afgerekend met de pinpas. Als het aan minister Hoekstra ligt, mogen bedragen van meer dan 3000 euro niet meer contant worden afgerekend. Vooral in het criminele circuit zal dat best even wennen zijn.

Wapenhandelaar John Corpsaart begrijpt het plan van het kabinet. “In mijn branche moeten regelmatig grote bedragen worden afgetikt. Voor een kalashnikov uit Oekraïne betaal je al gauw tienduizend euro. Met zo’n groot bedrag wil je liever niet over straat”, vertelt hij. “Vroeger liepen mijn klanten nog regelmatig te zeulen met een koffertje cash. Nu betalen ze liever met bitcoin.”

Toch zijn nog lang niet alle ondernemers op de nieuwe betaalmethode ingesteld. Dat merkte ook Nutricia de Boer uit Almere: “Toen ik mijn ex-vriend had laten ombrengen kon ik bij de huurmoordenaar alleen met contant geld betalen”, zegt ze. “Ik ben blij als ik de volgende keer gewoon kan pinnen.”