Lockdown toegevoegd aan lijst van immaterieel cultureel erfgoed

Foto: Cryptographer / Shutterstock.com

VN-organisatie Unesco heeft de lockdown officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Volgens Unesco is de lockdown een ‘unieke, terugkerende periode van afzondering die zich in de afgelopen maanden stevig heeft verankerd in onze cultuur’.

De Unesco-lijst omvat sociale gewoonten, tradities en rituelen die worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed. “Culturen veranderen. In de afgelopen tijd is een nieuwe, individuele manier van leven ontstaan die onlosmakelijk is verbonden met de steeds veranderende wereld”, laat het Unesco-comité weten.

Door de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed krijgt de lockdown een beschermde status: “De lockdown werd bedacht om de samenleving te beschermen tegen het coronavirus. Maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Ook als het virus straks weg is, hebben mensen behoefte aan periodes van afzondering en bezinning. Als immaterieel cultureel erfgoed blijft de lockdown behouden als rotsvast onderdeel van onze cultuur, ook voor de generaties na ons.”