Kabinet biedt excuses aan voor heksenprocessen te Bredevoort

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Demissionair minister Grapperhaus heeft namens het kabinet excuses aangeboden voor de heksenprocessen te Bredevoort. “Achteraf bezien moeten we vaststellen dat destijds niet de juiste juridische procedures zijn gevolgd”, aldus Grapperhaus.

Tussen 1550 en 1675 zijn in Bredevoort enkele tientallen vrouwen veroordeeld voor hekserij. Onterecht, zo bleek later. “Maar er was nooit een morele genoegdoening, publieke excuses zijn nooit gedaan en dat heeft hen pijn gedaan. Het is tijd dat we recht doen aan deze slachtoffers van deze justitiële dwaling”, aldus Grapperhaus die geregeld stiltes liet vallen zijn betoog. “Ik ben er even stil over, ik wil er ook echt bij stilstaan.”

Het kabinet is bereid om met de nabestaanden van de heksenprocessen te Bredevoort te praten over een schadevergoeding. Grapperhaus: “Wat deze mensen is overkomen, kunnen we helaas niet terugdraaien. Wel kan het kabinet berouw tonen met een passende schadeloosstelling. Die zou, gecorrigeerd voor de inflatie, uitkomen op zo’n 47 miljard euro.”