Amanda: “Het was de hel op aarde”

De zonsverduistering in de Verenigde Staten is achter de rug. Maar bij veel Amerikanen zit de schrik er nog goed in. Amanda Reckitt zag met eigen ogen hoe de maan tussen de zon en de aarde schoof. 

Foto: Shutterstock.com

De 62-jarige Amerikaanse woont in Westport, één van de  eerste plaatsen die maandagmiddag door de eclips werden getroffen. “Ineens werd het donker. Niet zoals ’s nachts, maar anders. Mysterieuzer. Dreigender. Onze wijk werd gehuld in een angstaanjagende, rode gloed. De angst die ik voelde is onbeschrijflijk. Het was de hel op aarde”, vertelt Amanda met trillende stem.

Na zo’n twintig minuten was de zonsverduistering compleet. Amanda vervolgt: “Ik begon te bidden. Wat kon ik anders? Ik dacht aan mijn favoriete Bijbeltekst, Jesaja 30:24. Daarin staat: ‘De runderen en ezels die het land bewerken krijgen voer dat verrijkt is met zuring, nadat het met vork en zeef is gewand’. Op dat moment vond ik daar troost in.”

Na de zonsverduistering werd Amanda opgevangen door hulpverleners. “Ze gaven me melk en honing. Ik kon alleen maar huilen. Ik besefte: dit had heel anders kunnen aflopen.” Vanavond is er een bijeenkomst in Westport, waar de inwoners volgens de oude traditie gezamenlijk de strot van een klipdas doorbijten.