Erik (58) moet de hele dag föhnen om de stroom van zijn zonnepanelen op te maken

Foto: Artem Varnitsin / Scrudje / Shutterstock.com

“Vooral ’s middags moet ik keihard föhnen om de stroom op te maken. Die herrie is echt vervelend, maar ik heb geen keus”, zegt Erik Rijvert uit Steenwijk. 

Veel eigenaren van zonnepanelen kregen deze week een onaangename verrassing. Nu de zon overvloedig schijnt, kunnen ze hun overschot aan stroom niet terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het net kan het enorme aanbod van zonnestroom op zonnige dagen niet aan. Voor Erik zit er niets anders op dan alle stroom zelf verbruiken.

“Er liggen zestien zonnepanelen op mijn dak, dus je kunt je voorstellen hoeveel stroom ik moet opmaken. Natuurlijk staan de wasmachine en de droger al aan, maar dan nóg houd ik stroom over”, zucht Erik.

Uit pure wanhoop is Erik gaan föhnen: “Deze föhn verbruikt op de hoogste stand tweeduizend Watt. Als de zon het krachtigst is, tussen 12:00 uur en 15:00 uur, is dat net genoeg om de teveel opgewekte stroom weg te föhnen.”

Erik wil graag in contact komen met andere bezitters van zonnepanelen. Daarnaast is Erik op zoek naar mensen die van hun overtollige apparaten af willen: “Tosti-ijzers, frituurpannen, of ouderwetse gloeilampen. Alles is welkom, als het maar stroom vreet.”