Bedenker Sinterklaas overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is kinderboekenschrijver Leo Klinknagels overleden. Hij was vooral bekend als de bedenker van Sinterklaas.

Foto: Ufabizphoto / Shutterstock.com

Klinknagels (98) schreef gedurende zijn leven tientallen romans en losse verhalen. Zijn bekendste creatie was Sinterklaas, een fictieve kindervriend die hij in 1946 verzon. Sinterklaas is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.

“Zij gevoel was voor timing was briljant”, zegt Wouter Brulle die onlangs nog een biografie over Klinknagels schreef. “Het was vlak na de oorlog. Mensen hadden een moeilijke tijd meegemaakt. Veel kinderen hadden in de oorlog hun vader verloren en behoefte aan een nieuwe vaderfiguur. Juist in die tijd bedacht Klinknagels Sinterklaas, een gulle kindervriend die elk jaar uit Spanje kwam met cadeautjes.”

De laatste jaren ging de gezondheid van Klinknagels sterk achteruit. “Hij was moe. Ook de hele discussie over Zwarte Piet heeft hem geen goed gedaan”, zegt Brulle. “Een zwarte knecht kwam in zijn verhalen helemaal niet voor. In het oorspronkelijke verhaal bracht Sinterklaas de cadeaus nog in z’n eentje.”

Klinknagels wordt volgende week in Amsterdam gecremeerd. “Ironisch is het wel”, aldus Brulle. “Uitgerekend op 5 december gaat hij zelf door de schoorsteen.”