Anja leeft in armoede: “Een wip maken is voor mij pure luxe”

Steeds meer mensen in ons land leven in armoede. Uit cijfers van het SCP blijkt dat zo’n 980.000 mensen moeten rondkomen van minder dan het minimum. Eén van hen is Anja Modderkamp (38).

Foto: Frank 11 / Shutterstock.com

Anja is een alleenstaande moeder met vier thuiswonende kinderen: Patrick (23), Melissa (22), Wesley (4) en Shamira (1). Door problemen met haar motivatie kan Anja niet werken en leeft ze van een uitkering. Ook moet ze nog 150 duizend euro aan schulden aflossen.

“Acht jaar geleden ben ik in de slachtofferrol beland. Eigenlijk heb ik nergens geld voor. Een auto heb ik niet, want die kan ik niet betalen. Eten is een probleem, want boodschappen doen kan niet. Daar is geen geld voor. Het dak lekt. Deodorant gebruik ik alleen op zondag, anders wordt het te duur. Er is geen geld voor nieuwe asbakken. Andere mensen gaan soms wel twee keer per jaar op vakantie. Ik heb daar geen geld voor. Een wip maken is voor mij pure luxe”, vertelt Anja.

“De verjaardag van mijn kinderen kan ik nooit vieren. Daar is gewoon geen geld voor”, vervolgt Anja. “Groentesoep maak ik zonder ballen, anders wordt het te duur. Laatst had mijn jongste dochter een nieuwe telefoon nodig. Dat kon dus niet. Brood halen we bij de bakker. Ik zit de hele dag op de bank, want geld voor stoelen heb ik niet. Meestal kom ik ’s middags bloedchagrijnig uit bed. SBS6 kan ik niet ontvangen. Even naar de buren is voor mij al vakantie. Schoenen zitten er niet in. In de schuur staat een fiets. Make-up kan ik niet betalen. Het regent. Geld voor een stappenteller heb ik niet. De planten gaan dood. Ik kan nog net wijn kopen en voer voor mijn drie honden.”