14 ℃

Cheyenne (18): “Dodenherdenking vind ik vet stom”

Cheyenne (18): “Dodenherdenking vind ik vet stom”
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Michael Heim

ROTTERDAM - Niet iedereen doet mee aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Vooral jongeren hebben weinig affiniteit met de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers. 

Resolaya Wayens (19) uit Rotterdam heeft desgevraagd weleens gehoord over de Nationale Dodenherdenking. “Ik heb echt kapot veel respect voor mensen die eraan meedoen, maar het is niks voor mij”, vertelt ze. “Vorig jaar vond ik het heel erg saai. En dit jaar is het op zaterdag. Dan kan ik niet, want dan ga ik altijd naar Maassilo. Ik vind dat leuker dan de dodenherdenking.”

Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat bijna de helft van de jongeren tot 25 jaar weleens iets heeft gehoord of gelezen over de Tweede Wereldoorlog. Toch is maar 14 procent van deze groep van plan om tijdens de Nationale Dodenherdenking twee minuten stil te zijn.

Pech

Ook de 18-jarige Cheyenne Zwartjes uit Purmerend is niet van plan om twee minuten stil te zijn. De VMBO-scholiere hoorde twee jaar geleden voor het eerst over de Tweede Wereldoorlog. “Op school zeiden ze dat Nederland toen ruziemaakte met Duitsland en dat wij hadden gewonnen. Ik vind ruzie echt stom. Met mijn ouders ben ik wel eens in Duitsland op vakantie geweest en die mensen waren daar heel aardig. Toen papa pech kreeg met de auto kwam een Duitser ons helpen”, herinnert ze zich.

Aan de dodenherdenking op 4 mei doet Cheyenne dan ook niet mee. “De Nederlanders hebben toch ook gevochten? Nou dan. Mijn moeder zegt altijd dat als je ruzie hebt, dat je dan allebei fout bent. Ik vind het wel keizielig dat er mensen doodgingen, maar als er geen oorlog is gaan er ook mensen dood.”

 
Deel dit artikel: