14 ℃

‘Onweer’ opeens trending, maar spectaculair weertype blijkt ouder dan gedacht

‘Onweer’ opeens trending, maar spectaculair weertype blijkt ouder dan gedacht
Foto: Athapet Piruksa / Shutterstock.com

DE BILT - Onweer, u heeft er vandaag vast al iets over gehoord of gelezen. Dankzij de media staat dit bijzondere natuurverschijnsel weer volop in de belangstelling. 

“Lange tijd was er nauwelijks aandacht voor onweer in de media. Het bestond wel, maar een artikel schrijven over onweer, dat deed je gewoon niet”, zegt meteoroloog Thomas Indra. “Sinds een aantal dagen is onweer weer trending. Journalisten lijken het bijzondere weerfenomeen te hebben herontdekt. Hart van Nederland, Nu.nl en RTL hebben dit spectaculaire weertype al helemaal omarmd. Onweer is hip. En wat mij betreft is dat helemaal terecht.

Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat onweer eigenlijk al een eeuwenoud verschijnsel is. “Het is niet precies bekend wanneer onweer precies is ontstaan”, zegt Indra. “Er zijn verhalen bekend uit de twaalfde en dertiende eeuw, waarin al gesproken wordt over onweer. Mogelijk is onweer zelfs nog ouder. Dat weten we niet.”

In ieder geval nog tot en met zaterdag heeft u de kans om het bijzondere natuurverschijnsel met eigen ogen te bewonderen.

 
Deel dit artikel: