Moeder duivelskind woest over ‘Kind van de Duivel’

“Ik ben verdrietig en boos tegelijk. Het gaat hier wel over mijn zoon”, zegt Veerle van Kraelebeek uit het Belgische Mechelen. Haar zoon is geboren met fili diabolo. Kinderen met deze aandoening worden in de volksmond ‘duivelskinderen’ genoemd.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Damian van Kraelebeek (6) is één van de weinige duivelskinderen ter wereld. Door zijn aandoening heeft hij misvormde oren en voeten. Hij lispelt en zijn geur lijkt op die van zwavel. Helaas kunnen artsen weinig voor hem doen. Voor duivelskinderen bestaat nog geen medicijn en de behandeling gaat niet verder dan stankbestrijding.

Onder jongeren is het liedje ‘Kind van de Duivel’ van zanger Jebroer een grote hit. Het lied gaat over een kind dat zich te buiten gaat aan feesten, drank en drugs. Een beeld dat volgens Damian’s moeder Veerle niet klopt.

“Mijn zoon wordt al zijn hele leven gepest met zijn afwijking, maar door dit liedje zijn de pesterijen nog erger geworden”, zegt Veerle. “Als ik met Damian op straat loop, zingen mensen spottend de tekst: ‘ik ben een kind van de duivel’. Kunt u zich voorstellen wat dat met zo’n jongen doet?”

Veerle van Kraelebeek heeft over de ziekte van haar zoon onlangs een boek uitgebracht. Ouders van duivelskinderen delen openhartig hun ervaringen in het boek ‘Mama, je hoeft niet te huilen’.