Sinterklaasstress: “Ineens werd het me allemaal teveel”

Foto: David Gaylor / Andersphoto / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Sinterklaasstress, maar liefst 46% van de Nederlanders heeft er mee te maken. Voor sommigen is de sinterklaasstress zó hevig dat ze niet meer normaal kunnen functioneren.

Het sinterklaasfeest betekent niet voor iedereen alleen maar gezelligheid. Marjan Gieckens (54) uit Woensdrecht ging er bijna aan kapot. “Zoals zoveel mensen stond ik er niet bij stil dat het mij ook zou kunnen treffen. Tot ik bij de HEMA een zakje kruidnoten moest kopen”, vertelt ze. “Ineens werd het me allemaal teveel. De cadeautjes, de gedichten, Zwarte Piet, maar vooral het voortdurende liegen tegen de kleinkinderen. Ik zakte als een pudding in elkaar. Ik kón niet meer.”

Marjan werd door omstanders naar huis gebracht. “Die avond heb ik alleen maar gehuild. Heel hard gehuild. Ik was op. En het was nog niet eens pakjesavond. Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn man. Hij heeft direct alle schoenen opgeruimd. Die waren nog gezet.”

Marjan heeft haar kleinkinderen intussen verteld dat Sinterklaas niet bestaat. “En alle kinderen op hun school ook. Geschreeuwd heb ik het. Dat voelde als een enorme opluchting. En eerlijk is eerlijk: het was allemaal ook een beetje hún schuld.”