“Oermens maakte zich al zorgen om stikstof”

Foto: Frantic00 / Shutterstock.com

De stikstofcrisis is niet nieuw. Ook in de oertijd maakte men zich al zorgen over de toenemende uitstoot van stikstof. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Cor Ploeger.

Bij recente opgravingen is bewijs gevonden dat oermensen zo’n dertigduizend jaar voor Christus al maatregelen namen om het milieu te sparen. “Het milieubeleid van de oermens zou je kunnen omschrijven als vooruitstrevend”, vertelt Ploeger. “Zo aten ze voornamelijk biologisch geteelde groenten. Veehouderij was er wel, maar geen enkele boer had meer dan 200 runderen. Dat wijst er op dat neanderthalers verdomd goed wisten dat de landbouw verantwoordelijk is voor het grootste deel van de stikstofuitstoot.”

Volgens de wetenschapper waren oermensen veel milieubewuster dan tot nu toe werd gedacht: “Speelgoed maakten ze voornamelijk van duurzaam hout of botten. Bij opgravingen is geen enkel stuk plastic teruggevonden. Dat bewijst dat de oermens duizenden jaren geleden al huiverig was voor dit soort materiaal. Onderweg probeerden ze de uitstoot van stikstof zoveel mogelijk te beperken. Een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur was duizenden jaren geleden heel normaal. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar de meeste neanderthalers hádden niet eens een auto. Moesten ze even naar de supermarkt, dan pakten ze de fiets. Zo ging dat in die tijd.”