'Duidelijk statement'

Nederlanders gaan massaal niet kamperen in Rusland uit protest tegen oorlog

Foto: Gary Perkin / Shutterstock.com

Rusland ligt uit de gratie bij Nederlandse camper- en caravanbezitters. Nog geen twee procent van de kampeerders gaat in de komende zomervakantie naar Rusland. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. 

Uit protest tegen de invasie van Oekraïne laten Nederlandse kampeerders Rusland massaal links liggen. “Camper- en caravanbezitters zijn niet van plan om naar een Russische camping te rijden. Vooral de regio’s Siberië, Nova Zembla en Tsjoekotka hoeven dit jaar geen Nederlandse caravantoeristen te verwachten”, zegt onderzoeksleider Sven Kragt van QuestionIt.

De populairste kampeerlanden zijn dit jaar Frankrijk, Duitsland en België. “Dat zijn allemaal landen die de Russische aanval op Oekraïne krachtig hebben veroordeeld. In de top tien van kampeerbestemmingen komt Rusland zelfs niet eens voor.”

Ook caravanbezitters Joop en Ellie Schiermond uit Woerden gaan niet naar Rusland, maar naar Frankrijk. “Ook Nederlandse caravanliefhebbers moeten zich uitspreken, vind ik. Ik denk niet dat Poetin nu meteen stopt met zijn oorlog, maar we hopen wel dat hij hierdoor gaat nadenken”, zegt Joop. “Wij hebben nog nooit in Rusland gekampeerd en dat blijft voorlopig zo. Je wil toch een punt maken.”