Grote drukte door mooi weer

Nederland wil deel strandgangers op buitenlandse stranden onderbrengen

Foto: Jan Kranendonk / Shutterstock.com

De oplossing voor het Nederlandse strandtekort ligt mogelijk in het buitenland. Door samen te werken met bijvoorbeeld Spanje en Griekenland kan de drukte worden gespreid. Dat zegt een denkgroep onder leiding van deskundige Marcel van Oostenbrink.

Nederland heeft te weinig strand, dat werd zondag opnieuw duidelijk. Het mooie weer trok duizenden mensen naar het strand van Scheveningen. De drukte werd zelfs zó groot, dat de gemeente mensen moest oproepen om niet meer naar het strand te komen. Een internationale samenwerking moet voorkomen dat het deze zomer opnieuw te druk wordt.

“Bij mooi weer liggen de Nederlandse stranden al gauw overvol, terwijl er op buitenlandse stranden nog voldoende ruimte is. Het ligt dus voor de hand om een deel van de Nederlandse strandliefhebbers te verplaatsen naar het buitenland”, zegt Van Oostenbrink.

Deze zomer start al een proefproject waaraan honderdduizenden Nederlanders gaan deelnemen. “Zij gaan op eigen kosten met de auto of met het vliegtuig naar onder meer Spanje, Frankrijk en Griekenland om dáár van het strand gebruik te maken. De verwachting is dat daardoor de drukte op de binnenlandse stranden beheersbaar blijft”, legt Van Oostenbrink uit. In het najaar volgt een evaluatie.