Myrthe kan een sinterklaascadeautje wel vergeten

Myrthe Jagersveld (6) hoeft dit jaar niet te rekenen op een sinterklaascadeau. Na een evaluatie van het afgelopen jaar komen haar ouders tot de conclusie dat Myrthe niet lief genoeg is geweest.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“Myrthe was gedurende het jaar eigenlijk een onuitstaanbaar rotkind”, zegt vader Hans. “Ze had een grote mond en in juni weigerde ze tot twee maal toe haar kamer op te ruimen. Daarvan krijgt ze nu de rekening.”

De Utrechtse pedagoog Gerard Zilver vindt het besluit van Myrthe’s ouders verstandig. “Kinderen vinden het te vanzelfsprekend dat er iets in de schoen zit”, aldus Zilver. “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Dat zijn de spelregels en daar moet je wel consequent mee zijn. Tegenwoordig zien we dat vrijwel alle kinderen een sinterklaascadeau krijgen, zelfs als ze gedurende het jaar bovengemiddeld stout waren.”

Of Myrthe daadwerkelijk de roe krijgt, weet Hans nog niet. “Dat is wel de oorspronkelijke sinterklaastraditie en daar moet je niet te veel aan tornen, vind ik. Dan verlies je als Sinterklaas al gauw je geloofwaardigheid.”