Koning pakt macht terug: “Mensen, het gaat niet goed”

Foto: RVD / Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander neemt de regerende macht in ons land terug. “De situatie in het koninkrijk noopt mij tot grote bezorgdheid. Wij zien overal om ons heen dat het niet goed gaat. Nu is het moment dat ik niet langer afzijdig kan blijven”, sprak de koning.

In de afgelopen jaren had de koning vooral een ceremoniële rol. Vanaf vandaag wordt dat anders. “U, de burger, heeft in de afgelopen jaren steeds meer vrijheden gekregen. Maar wij zien helaas dat u daar niet goed mee omgaat. Coronamaatregelen lapt u aan uw laars. U denkt uw eigen regels te kunnen bepalen. Welnu, ik wijs u er op dat ik nog steeds uw staatshoofd ben”, aldus de koning.

“Wat het land nu nodig heeft is stevig bestuur. Maar tegelijk zien wij dat het kabinet haar grip op de burger verliest. Slappe hap, dat is het. Daarom rest mij helaas geen andere keuze dan het heft weer in eigen hand nemen.”

De maatregel heeft ook gevolgen voor de Tweede Kamerverkiezingen, in maart volgend jaar. Volgens de koning gaan de verkiezingen wel door, maar krijgt het nieuwe kabinet vooral een ceremoniële rol.