Hoe lang duurt het voordat iedereen het coronavirus heeft?

Foto: Nenad Cavoski / www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Het aantal coronapatiënten in Nederland is in één dag meer dan verdubbeld. Gisteren telde ons land nog 38 besmettingen, inmiddels zijn het er al 82. Hoe lang duurt het voor heel Nederland het coronavirus heeft? Viroloog Eric Stammelhuis maakte een berekening.

“Zodra een virus eenmaal los is, gaat het heel hard. We zien nu al een verdubbeling van het aantal patiënten in minder dan 24 uur. Als die trend zich doorzet, is heel Nederland in een mum van tijd besmet”, stelt de Stammelhuis gerust.

De arts maakte een overzicht van het aantal patiënten in de komende tijd. Het overzicht is hieronder te zien. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ons land momenteel ruim 17 miljoen inwoners heeft. Als het aantal patiënten zich elke dag blijft verdubbelen, heeft elke Nederlander uiterlijk op 23 maart het coronavirus.

De viroloog deelt nog meer cijfers. “Zo’n 2 procent van alle patiënten overlijdt aan het coronavirus. Als we dat percentage loslaten op de bovenstaande getallen, zien we dat op 22 maart 214.958 Nederlanders aan het virus zijn overleden. Het virus is dan uiteraard nog niet klaar. Ik verwacht dat pas eind deze maand iedereen dood is. De komende dagen is er dus nog absoluut geen reden voor paniek.”