Canal Parade On Ice hoopt op strenge vorst

Als het weer meezit, krijgt Friesland deze winter de eerste roze Elfstedentocht. De organisatie van de jaarlijkse Canal Parade hoopt op strenge vorst. Zodra het ijs dik genoeg is, komt er een Canal Parade On Ice.

roze-elfstedentochtDe rayonhoofden houden de weersverwachting goed in de gaten. “De Canal Parade in de zomer trekt jaarlijks duizenden homo’s en lesbiënnes. We verwachten dat de wintereditie net zo’n succes wordt. Maar daarvoor hebben we nog wel wat nachtjes strenge vorst nodig”, zegt organisator Michael Klisters.

De start van de roze schaatstocht is op de Bonkefaert in Leeuwarden, de homoseksuele hoofdstad van Friesland. Vanaf daar gaan de schaatsers langs onder meer Sneek, Bolsward, Franeker, Dokkum en Bartlehiem. “Het wordt een echte Elfstedentocht, maar dan met een homocultureel karakter. Winnen is niet belangrijk. Het moet vooral een feest worden voor homo’s lesbiënnes, transgenders en andere andersgeaarde schaatsers.”

Om de roze schaatstocht veilig te kunnen rijden moet het ijs minimaal 15 centimeter dik zijn. Voor de eerste Gay Pride On Ice zijn diverse bekende homoseksuelen uitgenodigd, waaronder Gerard Joling, Dave Roelvink en Carlo Boszhard.