Branden Amazone bijna uit na blusverzoek Rutte

De natuurbranden in het Amazonegebied lijken langzaam te doven, nu premier Rutte zijn bezorgdheid over de branden heeft geuit.

Foto: Alexpunker / Shutterstock.com

In het regenwoud van de Braziliaanse Amazone woeden al wekenlang enorme bosbranden. De Braziliaanse overheid werd verweten weinig tegen de branden te doen. “Wij zijn daar zeer bezorgd over. Wij roepen Brazilië op om in het belang van de wereld deze branden te beëindigen”, zei premier Rutte vrijdagmiddag.

De bezorgdheid van premier Rutte maakt diepe indruk in Brazilië. Direct nadat Rutte zijn zorgen had uitgesproken rukte de Braziliaanse brandweer met groot materieel uit. Momenteel wordt het vuur met man en macht bestreden.

“De woorden van jullie premier waren voor ons een ‘wake up call'”, zegt een woordvoerder van de Braziliaanse brandweer. “Eigenlijk wilden we het hele Amazonegebied gecontroleerd laten uitbranden, maar nu we weten dat jullie premier bezorgd is, zijn we meteen aan het blussen geslagen.”

Naar aanleiding van de uitspraken van Rutte heeft de Braziliaanse overheid maatregelen beloofd om verdere ontbossing tegen te gaan. “Wij bedanken premier Rutte voor zijn bezorgdheid”, laat een woordvoerder van de Braziliaanse regering weten. “Natuurlijk hadden wij al veel eerder actie ondernomen, als we hadden geweten dat dit in Nederland zo gevoelig ligt.”